In memoriam: Bert Looren
Verdrietig zijn wij over het heengaan van ons oud-bestuurslid Bert Looren Bert hebben we mogen leren kennen als een energieke man met hart voor Bergambacht en liefde voor Molen Den Arend. Na de aankoop van het monumentale bouwwerk, schonk hij ‘Den Arend’ aan de gelijknamige stichting. Daarmee zorgde hij voor het behoud van een uniek stukje Bergambacht. Zijn betrokkenheid nadien bij de molen ervoeren we als prettig en warm. Ook aan zijn sterke affiniteit voor mensen met een verstandelijke beperking bewaren wij mooie herinneringen. Bert maakte mede mogelijk dat zij hun dagbesteding konden gaan doen in pannenkoekenrestaurant Onder de Molen. Als Stichting Molen Den Arend
Stukjes geschiedenis van Molen Den Arend: de afmetingen
Molen Den Arend is 20 meter hoog. De stelling bevindt zich zo´n acht meter boven de grond. De wieken hebben een spanwijdte van meer dan twintig meter.In de molen werden bij de bouw in 1869 vijf hele- en twee halve zolders aangebracht met nog een zolder in de kap. Er waren twee maalzolders, met in totaal vier koppels maalstenen, waarop verschillende granen gemalen konden worden.
Hoe Molen Den Arend ontstond; een stukje lokale geschiedenis
Molen Den Arend is een korenmolen van het type ronde bakstenen bovenkruier met stelling. De molen werd in 1869 gebouwd ter vervanging van een kleine, uit 1553 daterende, houten wipkorenmolen, die vlak langs de weg stond. De broers Jan Anthonie en Johannes Adrianus van der Straaten (beide timmerlieden) en metselaar Hendrik van den Oever kregen de bouwopdracht. De fundering kwam te rusten op 66 heipalen van ruim 14 meter lang, aan elkaar gehecht met dubbele kruigen of kloosterhouten.