Het goede gevoel van Cees de Vos
Vrijwilliger bij Het Molenwinkeltje; Cees de Vos is het al een jaar of vijf met veel plezier. “Het leuke ervan? Het contact met de klanten en de interactie met de verstandelijk beperkte deelnemers van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard én hun begeleidsters,” zegt de energieke zeventiger uit Bergambacht.
Tot zijn 58e werkte Cees de Vos als etaleur bij Jungerhans in Rotterdam. “Ik ben er veertig jaar in dienst geweest”, vertelt hij. “En daarna ging ik met de VUT. Vanaf dat moment ad ik de handen meer dan ooit vrij om andere dingen te gaan doen. Zo kwam ik in contact met Het Rode Kruis en ging ik mee als vrijwilliger op de Henri Dunant. Na verloop van tijd kwam daar de Wereldwinkel in Bergambacht bij. Die was destijds gevestigd in een pand aan de Raadhuisstraat. Men zocht iemand om de etalage aantrekkelijker te maken en iets aan de winkelinrichting te doen. Dat was echt iets voor mij.”
Na anderhalf jaar verhuisde de Wereldwinkel naar een mooier, beter en ruimer onderkomen aan de Hoofdstraat. “Dat bleek in alle opzichten een vooruitgang”, weet Cees de Vos nog goed. “En ook de huurprijs was in eerste instantie goed te doen. Maar dat veranderde toen er een nieuw contract moest worden ondertekend voor weer een periode van vijf jaar. Het bedrag ging fors omhoog. Het kwam er op neer dat we ons als vrijwilligers moesten gaan inzetten om elke maand de huur te kunnen voldoen zonder dat er geld overbleef. Dat kon nooit de bedoeling zijn. Spijtig genoeg moesten we de Wereldwinkel stoppen. We hebben in die periode alle artikelen in de uitverkoop gedaan en de inrichting kunnen verkopen. De opbrengst hebben we overgemaakt naar goede doelen in Derde Wereld-landen.”
“Ik viel eerlijk gezegd wel in een gat na het beëindigen van de Wereldwinkel. Net als de andere vrijwilligers had ik ziel en zaligheid in het project gestort. Gelukkig kwam er een mooi alternatief: het Molenwinkeltje van Molen Den Arend. Tijdens een etentje in pannenkoekenrestaurant Onder de Molen viel mijn oog op een bord waarop vermeld stond dat Dagbesteding Krimpenerwaard vrijwilligers voor het Molenwinkeltje zocht. Ik besloot te reageren en belde met Arjenne Timmer. Niet veel later ging ik aan de slag. Dat was in 2015. Het bevalt goed. Het is leuk om met de dagbestedingsdeelnemers op te trekken en er samen voor te zorgen dat de winkel er aantrekkelijk uitziet qua uitstraling en assortiment. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor de inkoop en de inkomende goederen en zorg ik ervoor dat de boel schoon blijft.”
Sinds februari van dit jaar runt Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard het Molenwinkeltje. “Een prima ontwikkeling”, vindt Cees de Vos. “We nemen nu zelf de inkoop voor onze rekening en dat biedt voordelen. Zo kun je wat makkelijker manoeuvreren qua assortiment en nog aantrekkelijker worden voor het publiek. Ik denk dat vooral het feit dat we ambachtelijk meel en mooie streekproducten verkopen aantrekkelijk is voor de consument. Daarnaast zijn we van plan om meer artikelen rondom ‘meel & bakken’ te gaan voeren. Daar is veel behoefte aan, denken wij. Daarnaast willen we, nóg meer dan voorheen, zaden en écht Krimpenerwaardse producten gaan verlopen. Uiteraard gaan we ook door met souvenirs en leuke cadeauartikelen. En bij alles wat we doen is er die ene grote meerwaarde: de aanwezigheid van onze verstandelijk deelnemers in het Molenwinkeltje. Er is niets mooiers dan met hen de boel te runnen! Ook fijn is dat de opbrengsten van het Molenwinkeltje terecht komen bij Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard en Stichting Molen Den Arend. Me dunkt dat dat je als klant een extra goed gevoel geeft!”